26 mars 2013

Tankar om pärlspont

Sekelskiftesstil och pärlspont hör ihop, och åtminstone en av oss har varit fast besluten om att det ska bli en hel del vitmålad pärlspont i vårt hus. Planen är att klä in alla innertak, väggarna i hallen, i köket och även i lilla toan i bottenvåningen. Då verkar det ju fiffigt att den är färdigmålad innan man sätter upp den, så man slipper kladda ner resten av huset. Men på ett tidigt stadium fick vi veta att risken är stor att färgen kommer spricka när träet torkar och då måste målas om. Låter mindre kul...



Den enda leverantören vi lyckats hitta som erbjuder färdig täckmålad pärlspont är Moelven. Men det är tydligen mycket att tänka på för att resultatet ska bli bra, de skriver så här:

 -"Torka panelen luftigt och torrt i ett utrymme med jämn och relativt låg temperatur, gärna i det rum där panelen ska sättas upp. Strölägg bräderna, det vill säga lägg läkt på tvären mellan lagren av bräder och lås virket så att det inte kan kupa eller vrida sig. Det går utmärkt att använda spännband. Torkningen bör ske i cirka tre veckor för att virket ska nå 10% fuktkvot. Under hösten kan torkningen ta något längre tid."

Någon som har erfarenhet och bra råd?

1 kommentar:

  1. Hej,

    Hittade inga kontaktuppgifter på din blogg.
    Vänligen kontakta mig ang. annonsering på din blogg.
    Mejla mig joel.tukiainen@netbooster.com

    Glöm inte att nämna din blogg så att jag vet vem det är som kontaktar mig.

    Mvh, Joel

    SvaraRadera